Szolgáltatások

Porfestés, porszórás

A porfestés vagy más néven szinterezés a fémipar egyik legelterjedtebb felületkezelési eljárása, mely során egy színezett műanyag-por alapú festéket hordunk fel a munkadarabra, amit utána kemencében 180 - 220 Celsius fokon ráolvasztunk a felületre. A felület rendkívül tartós, rugalmas és hőálló lesz. Fém anyagok precíz, gyors felületvédelmét teszi lehetővé.

A porfestés ipari alkalmazása esetén a por alapú festék felvitele a felületkezelendő munkadarabra többnyire elektrosztatikusan történik. A felületkezelés során elektrosztatikusan feltöltik a polieszter vagy epoxi-polieszter alapú festéket, továbbá a munkadarabot letestelik. A kialakult töltéseloszlás különbség okán a fém munkadarab magához vonzza a festékport, ami megtapad a felületen.

Porfestő üzem

Előnyei

  oldószer felhasználása nem szükséges

  zárt technológia, károsanyag kibocsájtása nincs

  környezetbarát

  kis és nagy felületek egyaránt gyorsan bevonhatóak

  beégetés után azonnal csomagolható, szállítható a munkadarab

  a felület kiválóan ellenáll az UV-sugárzásnak, időtálló

  több évnyi, évtizednyi tapasztalat van a porfestés mögött

Menete

  A porszórás első lépése a felület megfelelő tisztítása, zsírtalanítása, előkészítése, ami a hosszantartó felületkezelés alapja. A felület előkészítése egyelőre partnereink segítségével szemcseszórással történik.

  A megtisztított és letestelt fémfelületre automata rendszerünk felszórja a műanyagalapú porfestéket, amely a sztatikus feltöltődés hatására egyenletesen megtapad a felületen.

  Kemencében a porszórt elemeket 180-220 °C közötti hőtartományban kb. 15 perc időtartammal ráolvasztjuk a fém felületére, elérve az anyag végleges megtapadását.

Felületek

  A RAL színskála összes színében elérhető.

  A festék lehet kültéri vagy beltéri jellegű, fényességét tekintve pedig matt, fényes és selyem.

  A létrejött felületi réteg általában 60-120 mikron vastag.